School Extension, Lugrin

ateliers O-S architectes
11. de juny 2020
Photo © Cyrille Weiner

On the border between Switzerland and France, Lugrin extends over a succession of terraces dominated by the first foothills of the Alps. Located opposite Lausanne, the town offers one of the most beautiful panoramas of Lake Geneva.

Project: Extension of school equipemen, City of Lugrin
Location: Lugrin, France
Client: City of Lugrin
Architect: ateliers O-S architectes
  • Project Team: Vincent Baur, Guillaume Colboc, Gaël Le Nouëne, Vincent Menuel, Yvanie Wilhelm
Engineering: EUCLID Structural & Services
Landscaping: Les architectes du paysage
Acoustics: Jean-Paul Lamoureux
Manufacturers:
  • Groundwork Preparation: SATEC
  • Structural work: Tanriverdi
  • Wood framing:  FARIZON
  • Cor-ten facade: Serrurerie de la Parette
  • Carpentry: VERGORI
  • Hardware: MTF
  • Painting ceiling : L’enfant du Léman
  • Liquid screed: Chapes concept
  • Flexible flooring parquet: Sols Confort
  • Floor tile: Diez Carrelage
  • Ascensorist: CFA NSA
  • Plumbing, Ventilation And Heating: Saguet Energie
  • Electricity: SPIE Sud-Est
  • Kitchen: Nevetechnic
  • Landscape: ID Verde
Extension floor area: 1300 m² 
Photo © Cyrille Weiner

Situated in the very heart of the village, behind the church and the town hall, the school group, for which this extension is considered, nestles between an independent school for girls dating from 1850 and a town hall-school building for boys from the 1950s. Combining the metabolism of its territory and the growth of its population, the complex has already been through three extensions and restructuring works. Adding another block to the building, our project has once again increased the capacity of this installation by providing it with new half-board premises, a new courtyard, four rooms, including three elementary classrooms and a visual art room, each with a capacity of thirty students, as well as common rooms.  

Photo © Cyrille Weiner

Dove-tailed into the topography of the land, the actual building consists of several adjoining volumes, fitted into the slope in a rational manner by implanting these at half-levels. In this rich architectural composition, our extension will forge a close relationship with its comrades, and add an autonomous, unitary and rigorous volume on the site. The building has a parallelepiped appearance in Cor-ten steel, which stands out on the horizon, set on a rough concrete base deeply anchored in its soil. The upper floor houses the new catering area, and the basement houses the elementary classrooms, and the two programs express their independence through their materiality. The natural gradation of steel delicately blends in with the tiles of the neighboring buildings. 

Photo © Cyrille Weiner

The figure of the barn, whose archetype is linked to local heritage, inspired the design of this building: its double-pitched roof and its rust color revives the age-old links between the terroir and learning, while its long and slender silhouette plays with the laws of declivity to better blend into the landscape. The project's "breadcrumb trail"is a covered gallery that runs along the nursery courtyard, connecting the entrance of the new installation to the existing school complex. More than a simple passageway, this colonnade space turns into a courtyard during breaks. This arrangement fosters inter-personal uses and interactions.

Photo © Cyrille Weiner

The construction principle is based on a load-bearing concrete structure, framed using pine battens and insulated from the inside. The structure of the refectory is built with timber frame walls for the facades, while the roof frame is in wood. The Cor-ten steel envelope resonates with the existing tile roofs. This structural system and the materials were chosen here for their rationality, simplicity of lines, and precision of design, whilst respecting a tight budget and environmental lightness.

Photo © Cyrille Weiner
Photo © Cyrille Weiner
Photo © Cyrille Weiner
Photo © Cyrille Weiner
Photo © Cyrille Weiner
Drawing: ateliers O-S architectes
Drawing: ateliers O-S architectes
Drawing: ateliers O-S architectes

Altres articles d'aquesta categoria

Thermally Speaking
hace 2 dies
Cube Gallery
hace 2 dies
Apfelhotel Torgglerhof
hace 2 setmanas
Bicycle Parking Garage
hace 3 setmanas
Two Sheds
hace 1 mes