SFMG - european photography center

Reggio Emilia, Italien
Foto © Cesare Fabbri
Foto © Paola De Pietri
Foto © Paola De Pietri
Foto © Paola De Pietri
Foto © Cesare Fabbri
Foto © Cesare Fabbri
Foto © Paola De Pietri
Foto © Cesare Fabbri
Foto © Paola De Pietri
Foto © Paola De Pietri
Foto © Paola De Pietri
Foto © Paola De Pietri
Foto © Cesare Fabbri
Foto © Paola De Pietri
Foto © Paola De Pietri
Foto © Cesare Fabbri
Architekten
NATOFFICE - christian gasparini architect
Standort
Reggio Emilia, Italien
Jahr
2008
Kosten
1 Mio. – 100 Mio.
Stockwerke
1–5 Stockwerke
Bauherrschaft
Reggio Emilia city council
Team
Lorenzo Badari, Fabrizio Rota
Structures
Lorenzo Serri, Cgs ingegneria
Heating and Energy System
Termotecnici Associati

Donated to the borough of Reggio Emilia by Mrs. Anna Maria Ternelli Gerra with the aim of creating a new cultural venue in the town, dedicated to her husband the artist Marco Gerra (1925-2000), the ex-hotel Cairoli, in piazza XXV Aprile, has become a new space for photography and contemporary art. The project develop the urban and architectural potential of the site, seen as a junction between two parts of the historical city: the piazza behind the teatro Ariosto to the south (piazza XXV Aprile) and the lower area juxtaposed to the teatro Cavallerizza to the north.

The existing building has been transformed from an element of separation, unto itself, into an open diaphragm, allowing the gaze to wander, reconstructing the spatial continuum between the piazza and the ancient kitchen gardens, once divided by a wall used as an elevated walkway. The new Gerra venue (centro per la fotografia Marco Gerra) becomes part of the cultural and historical-artistic fabric of the town, in relation with the teatro Valli and the teatro Ariosto, the teatro Cavallerizza, the university buildings of the ex-cattle market, the civic museums and the galleria Parmeggiani.

A dynamic architectural theme thus redefines the identity of the area, creating new urban connections within the historical town, as a set of cultural spaces available and perceptible in continuum. The veranda, a space that opens onto the restaurant on the ground floor, becomes an element of mediation between the piazza and the building, organising the dynamics of the visitor flows and the constant presence of fundamental receptive activities, an element of regeneration of the town and the surrounding area. Moreover, thanks to its roof it becomes a covered, yet transparent, entrance to the new cultural centre.

The building forms both a visitor route and an architectural-urban event, which takes on a spatial-temporal character (time for visits/sequences) and stands as research into urban connections, not only in the forms.inside, the corner staircase links the ground-floor entrance hall to the bookshop and the reading room; on the first floor there is a multi-purpose room for conferences, showings, exhibitions, with an open-air cafeteria and a didactic-atelier photographic workshop with a balcony. On the second floor there is space for temporary exhibitions with a multimedia meeting room and, on the third floor, temporary exhibition space and the offices of the centre.

Dazugehörige Projekte

  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Akeno Restaurant
    Cyrus Ghanai Interior Architecture & Design

Magazin

Andere Projekte von NATOFFICE - christian gasparini architect

HSBC - housescape
Reggio Emilia, Italien
HCBC - housecourtyard
Reggio Emilia, Italien
RABM - ivy restaurant lounge bar
Reggio Emilia, Italien
SEGB - gb exhibit pavilion
Milan, Italien
HLBH - houselevel homeoffice
Reggio Emilia, Italien