KAAN Architecten

Crematorium Siesegem

Aalst, Belgium, 2018
14. November 2018
Photo: Sebastian van Damme
KAAN Architecten has designed the new Crematorium Siesegem on the outskirts of Aalst, Belgium, as an entry for an international competition that the Dutch firm won in 2012. The building is a comforting sequence of spaces in symbiotic relationship with its tranquil surroundings.
Project: Crematorium Siesegem, 2018
Location: Aalst, Belgium
Client: Intergemeentelijke Samenwerking Westlede (IGS)
Architect: KAAN Architecten
Principals: Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
Project team: Bas Barendse, Dante Borgo, Maicol Cardelli, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Cristina Gonzalo Cuairán, Michael Geensen, Walter Hoogerwerf, Marco Lanna, Giuseppe Mazzaglia, Exequiel Mulder, Ismael Planelles Naya, Giulia Rapizza, Ana Rivero Esteban, Giacomo Rizzi
Contractor: Jan de Nul, Hofstade-Aalst
Advisor construction: Pieters Bouwtechniek, Delft
Project management: KAAN Architecten, Rotterdam; Bureau Bouwtechniek, Antwerp
Water, electrical, installations and supervision: Henk Pijpaert Engineering, Oudenaarde
Acoustics, climate, physics: DGMR, Arnhem
Landscape: Erik Dhont, Brussels
Art: Rinus Van de Velde
Gross Floor Area: 5,000 m2
Photo: Sebastian van Damme
Located in the countryside bordering the western ring road of the Belgian city, the crematorium, with its 74 x 74-meter footprint, merges with trees and shrubs that line the perimeter of the surrounding park, which was conceived by landscape architect Erik Dhont. [Ed note: the landscape is planned for completion in early 2019.] Approaching the entrance at Blauwenbergstraat, a sense of calm pervades the site and upon arrival, visitors are subtly persuaded to slow down by the undulating gentle green mounds. To the north, a pond serves as a reservoir for rainwater, while small adjacent hills are dedicated to scattered ashes and to an urn garden. At the eastern end, there is a service road for the hearses that is entirely hidden from view so that families are not disturbed during the mourning ceremony, and so that privacy is respected.  
Photo: Sebastian van Damme
Architecture accompanies the transition from a busy outside world into a metaphorical and physical interior imbued with calm and restraint. The southwestern corner of the building opens onto a patio and serves as a transitional zone, welcoming visitors and leading them towards the indoor spaces. As crematoria are typically characterized by complex logistics, KAAN Architecten has designed a building that is self-explanatory and feels natural to use.
Photo: Sebastian van Damme
Photo: Sebastian van Damme
Upon entering the crematorium, a sequence of spaces shapes the visitor’s physical experience, preventing spatial confusion. At 6.4 meters tall, the remarkable floor-to-ceiling height of the interior enhances the sense of vastness, paired by the warm abundance of daylight. A large concrete canopy stretches into a generously proportioned hall from which the reception desk is immediately visible. The reception hall is infused with light by two large windows overlooking a landscaped garden, and houses a discreet passageway to the cafeteria, which features a large-scale painting by Belgian artist Rinus Van de Velde.
Photo: Sebastian van Damme
Photo: Sebastian van Damme
Crematorium Siesegem encompasses two ceremonial assembly halls. The largest has generous dimensions, with seating for 600 people. KAAN Architecten was involved in the overall design, including the furnishings, and in particular the benches: elegantly shaped seating with leather upholstery in yellow-beige, a recurrent hue for the Crematorium spaces, chosen for its gentle texture and direct reference to sand and dust. The back surface is glazed and looks out onto a patio, directly connecting the building to the surrounding landscape. Both assembly spaces have a family room and a place for condolences; beside them, an outdoor area with greenery links nature to daylight and offers a counterweight to the intensity and spirituality experienced by the bereaved.
Photo: Simone Bossi
Photo: Simone Bossi
Next to the ceremony spaces, the technical aspects of the building are also a fundamental part of the design. The architects endeavour to disclose, rather than hide the cremation process, creating an unusual yet effective polarity between the mechanics and the serenity. The soft sandy yellow color of the furniture is echoed by the ovens and the chimney that stretches up through a glazed opening in the roof. A sense of dignity and intimacy infuses the building.
Photo: Sebastian van Damme
The choice of materials and the detailing are paramount to achieving a placid mood. For the exterior, KAAN Architecten chose the rhythm of béton brut. For the interior, the walls are matte and have a textured render, while the ceiling has a rough sprayed finish to ensure muted acoustics – a fundamental feature of such a building. Oak parquet floors have been chosen for the family rooms and the cafeteria.
 
All the spaces express the essence of the architecture, and Ceppo di Gré marble plays a vital role. After sawing the stone blocks into 2.4 x 1 meter plates, the architects arranged a composition that results in a visually coherent pattern. Floors and walls have been treated in the same way. Identical marble was used for the reception desk in the long foyer, the bar, the lectern, the catafalque and the high skirting of the courtyard walls.
Photo: Simone Bossi
In Belgium, crematoria traditionally have a more complex program that other countries. They are spaces for gathering, enjoying a meal and reconnecting with relatives and friends. The client’s significant experience and dialogue were crucial to the project. KAAN Architecten designed legible spaces and easily readable routing to reduce signage to a minimum. Visitors should never feel lost, and architecture goes beyond being a mere background, to offer spatial guidance. The interior speaks to visitors and appeals to their emotions: it instils calmness and the sequence of spaces enhances reflection.
Photo: Sebastian van Damme
The Crematorium Siesegem is an ode to verticality, while being horizontal and pure in its geometry and balanced proportions. Its calm, easily readable environment and tranquil landscape merge together to emanate genuine serenity. Without succumbing to pompous monumentalism, the building and its surrounding grounds are a peaceful oasis for reminiscence.
Photo: Sebastian van Damme
Site plan (Drawing: KAAN)
Level 0 plan (Drawing: KAAN)
Plan Key:

1 visitors’ entrance
2 cafeteria
3 kitchen services
4 dining room
5 hall
6 reception
7 condolence room
8 family room
9 entry chamber
10 ceremony hall
11 viewing chamber
12 archive
13 oven room
14 technical rooms
15 service entrance
16 meeting room
17 office
18 AV room
19 staff quarters
20 funeral director’s quarters

Level 1 plan (Drawing: KAAN)
Section A-A (Drawing: KAAN)
Section B-B (Drawing: KAAN)
Section C-C (Drawing: KAAN)
Section D-D (Drawing: KAAN)
Section E-E (Drawing: KAAN)

Related articles

Featured Project

BIG – Bjarke Ingels Group

LEGO House

Other articles in this category