Helfštýn Castle Palace Reconstruction

atelier-r
25. November 2020
Photo: BoysPlayNice (All images courtesy of LINKA)

Rising high above the Moravian Gate valley, Helfštýn Castle is the second largest complex in the Czech Republic right after Prague Castle. Helfštýn was established in the 14th century. In 2014 the Renaissance palace ruins had to close down due to the severe safety hazards such as falling masonry and remains degradation.

Project: Reconstruction and Renovation of Helfštýn Castle Palace, 2020
Location: Helfštýn by Týn nad Bečvou, Czech Republic
Client: Olomouc Region
Architect: atelier-r
  • Principal Architect: Miroslav Pospíšil
  • Project Manager: Martin Karlík
  • Project Team: Robert Randys, Lucie Rohelová, Adéla Tomečková, Milena Koblihová, Daria Johanesová
Site Area: 2,050 m2
Gross Floor Area: 3,000 m2
Structural stability of historical constructions: Ladislav Klusáček
Structural stability of newly inserted constructions: Jan Lukáš
Rehabilitation of the damp parts of historical walls: Pavel Fára
Contractors: HOCHTIEF CZ and ARCHATT PAMÁTKY
Steel and Cor-ten construction: Zámečnictví Sloupský
Glass construction: Bubeník 1913
Concrete floors: AAP hranice
Photo: BoysPlayNice

The primary requirement of the castle owner; Olomouc Region, was to renovate the palace along with the construction of a new roof. The National Heritage Institute insisted on the preservation of the building in the state of a ruin. The roof was allowed only partially, and it could only go as high as the level of the peripheral walls.

The project planning was rather unique. The 3D model based on thousands of photographs from a drone allowed us to map all the types of plaster and masonry modifications.  

Photo: BoysPlayNice
New Concept

We aspired to go beyond the technical reconstruction assignment. We strived to compliment the historical building with the contemporary architecture that would focus on both practical use as well as gaining an aesthetic appeal.  

In order to immerse the visitors in the historical development of the original renaissance palace we inserted new sightseeing routes into the already existing gaps in the ruins, connecting the ground floor with the newly accessible higher levels of the palace.

Newly added contemporary elements are clearly recognizable in the historical construction. We worked with three basic materials, one for each level of the building. The roofing is made of glass on steel beams, the staircases and footbridges have been made of Cor-ten steel and the ground floor paths are made of polished concrete.

Photo: BoysPlayNice
Glass Roof

The flat glass roofs have been inserted in between the walls of the ruins. The wide-open sky was the key inspiration when choosing the material for the roof. Using glass provides perfect day light conditions to the interior of the palace. We have chosen to work with the sanded glass for a couple of reasons. It is easy on the maintenance and the flat dispersed light compliments the exhibitions inside the palace. The chapel roof was an exception. The clear glass roof symbolizes heaven quite literally.

We have put a roof on five chosen chambers only. The Cor-ten footbridges serve as a roof for the staircases. We intentionally left out some of the spaces in order to enhance the spirit of the impressive ruins and encourage the visitors to look up to the sky.

Photo: BoysPlayNice
Cor-ten Footbridges

What once used to be a roof has now become the new sightseeing route. Being this close to the construction details of the original palace and as high as the top of the walls allows the public to admire the historical significance of the sight and the sheer views of the surrounding region.

It was crucial to choose a material that would be timeless. Cor-ten is a special iron alloy that undergoes a corrosion, matures and matches the texture of the old historical walls. Moreover, Helfštýn Castle is well-renowned for its iron craftsmanship tradition, therefore it made a perfect sense to choose Cor-ten to work with.  

Photo: BoysPlayNice
Concrete Paths

Polished fair-face concrete boards were laid down into specific areas on the ground floor of the palace to form a network of platforms and pavements. The concrete pavement edges have been finished by rigorously straight Cor-ten profiles. The gaps between the pavements and the walls have been filled with gravel, which ties together the uneven textures and lines.

Photo: BoysPlayNice
Past and Present

Our concept is based on the respect towards the historical building and it pursues a major effort to preserve the castle’s authentic character. The palace gained an attractive sightseeing route that allows the visitors to learn about the building history and enjoy the picturesque views from the footbridges on the upper levels of the castle what once used to be a roof. The contemporary architecture does not compete with the historical building, rather it creates a cohesive unit in which all the elements, old and new go hand in hand.

Photo: BoysPlayNice
Photo: BoysPlayNice
Photo: BoysPlayNice
Photo: BoysPlayNice
Photo: BoysPlayNice
Photo: BoysPlayNice
Photo: BoysPlayNice
Photo: BoysPlayNice
Site Plan (Drawing: atelier-r)
First Floor Plan (Drawing: atelier-r)
Second Floor Plan (Drawing: atelier-r)
Roof Plan (Drawing: atelier-r)
Section A-A (Drawing: atelier-r)
Section B-B (Drawing: atelier-r)
Section C-C (Drawing: atelier-r)
Section D-D (Drawing: atelier-r)

Related articles

Other articles in this category