House A

Le Lieu, Switzerland
Photo © Nicolas Delaroche
Photo © Nicolas Delaroche
Photo © Nicolas Delaroche
Photo © Nicolas Delaroche
Architects
Kunik de Morsier
Address
Les Esserts-de-Rives-Bas 23, 1345 Le Lieu, Switzerland
Year
2018

Located in the Joux Valley, between the lake and the forest, this wooden construction placed on a mineral base promotes new relationships between the inhabitant and the wild.

A large roof and a developed facade multiply the relations with the outside and transform the facade, usually considered as a limit, into a space as such, connecting the inside to the outside, and can be inhabited.

The mineral soil, continuous, spreads out in levels on the sloping ground and receives a series of low walls that support the wooden structure.

The interior is not designed as a ground floor and a first floor, but rather as a succession of spaces located at different heights and accessible by a series of steps, stairs and ladders and nets that are traversed in the manner of a drawing by Maurits Escher. Each space is unique, both in its topology (its relative position to others) and in its relationship to geography.

Reflective surfaces in window openings increase light play and reflection and echo reflections on the lake surface. The points of view are thus multiplied, and in good weather, the spaces are animated by a complex solar kinematics.

Related Projects

  • Umbau Wohn- und Geschäftshaus Sarnen
    Beda Dillier
  • INTERIOR FOR ZWEITWERK VOLKSWAGEN, DESIGN BY JULIAN APPELIUS
    Koy + Winkel
  • MCPARKING, AIRPORT BER
    Koy + Winkel
  • Erweiterung Schulanlage Dorf
    Bürgi Burkhard von Euw
  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS

Magazine

Other Projects by Kunik de Morsier

Temporary Housing
Lausanne, Switzerland
Hut near Lac de Joux
Le Pont, Switzerland
Audemars Piguet Watch Manufacture
Le Locle, Switzerland
DIGITAL LAB SWISSCOM EPFL
Ecublens, Switzerland