JED | Zühlke Offices

Schlieren, Switzerland
Photo © Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
© Peter Wuermli © Evolution Design
Architects
Evolution Design
Address
Zürcherstrasse 39, 8952 Schlieren, Switzerland
Year
2020
Stories
5-20 Stories
Client
Swiss Prime Site
Team
Enerconom, Synaxis, PBF Fassadentechnik, Mettler + Partner, ProteQ, Bakus, AAA Security, ASP Landschaftsarchitekten
General contractor
Halter
Workplace concept
Spaceconcept
Workplace concept
RBSgroup
Office fit-out
Ernst von Petersdorf

Swiss innovation service provider Zühlke has taken occupancy of its new office space in JED.

JED, based at the former NZZ printing facility on the outskirts of Zurich, is establishing a new business hub designed to bring innovation-driven companies together in a space that combines industrial architecture with modern workspaces.

Zühlke's 10,000m2 space extends over two parts of the building, which differ in size, height and structure and offer such a high degree of flexibility that they can be redesigned at any time according to user needs.

The former packaging and distribution warehouse now functions both as a representative entrance into the world of Zühlke and as a multifunctional semi-public space, with a prototype workshop, meeting and conference rooms and various workspaces.

In the former printing hall, in which the multi-storey printing press once stood, Zühlke's expansive office space now extends over a total of six floors. At the centre of the space is an open atrium, offset from one storey to the next. By alternating from single to two-storey heights, the atrium creates extraordinary connections across all levels.

In both parts of the building, the interplay of high, open areas with closed rooms creates an exciting environment which, in addition to openness, also offers numerous opportunities for retreat. Materially, wood plays an essential role, creating a homely atmosphere and complementing the industrial character of the raw steel and concrete structure.

Related Projects

  • Passerelle, Raststätte Werdenberg
    Walter Bieler AG
  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by Evolution Design

Google European Engineering
Zurich, Switzerland
K.I.S.S.
Zurich, Switzerland
Google Russia
Moscow, Russia
Google Norway
Oslo, Norway
Google Sweden
Stockholm, Sweden
Cocoon
Zurich, Switzerland