Living in the blue

Milan, Italy
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Photo © S. Anzini
Drawing © Atelier(s) Alfonso Femia
Drawing © Atelier(s) Alfonso Femia
Drawing © Atelier(s) Alfonso Femia
Drawing © Atelier(s) Alfonso Femia
Architects
Atelier(s) Alfonso Femia
Location
Milan, Italy
Year
2020
Client
Cooperativa Dorica represented by Consorzio Cooperative Lavoratori, Ecopolis Casa represented by Delta Ecopolis
Structural, Services and Environmental Engineering
FOR Engineering Architecture

The project is part of the area of Lambrate, currently undergoing an overall transformation and redevelopment: the presence of new spaces for the housing, the creation of laboratories for work, the organization of events such as that of the "Fuorisalone", are an example of how the neighborhood is changing its old image of a simply productive place. The Rubattino neighborhood and its park, the possible reuse of the Mercanti barracks in the south, the “integrated intervention plan” “ (PII) being implemented in the east are just some examples of this transformation.

The project (perimetrated from via Crespi to the north, Via Pitteri to the east, via Tanzi to the south, and via Canzi to the west) finds its foundations in the design of the open / green spaces, which determined the design of the residential volumes here settled.
Transforming a place that has always hosted industrial and production activities, and which has been abandoned for many years.

Building a place to live.
Imagine that this place must know how to combine the collective dimension of its open spaces, its connections with the city, its services, with the intimate dimension of those who will live there, of those who will create a family, of the different generations that will pass through it, of the looks that will cross between the spaces, between the buildings

Two simple buildings articulate themselves through the volumes of the balconies, now as a cascade system and resting on the building volume, now punctual as stands in the sky, true continuations of the internal space towards the outside.
Two buildings are composed and decomposed in a continuous dialogue with the matter and its relationship with the light: iridescent with the ceramic, in “chiaroscuro” with the wood, homogeneous on the plastered walls drawn in a chromatic geometric sequence as a tribute to the works "Positive-Negative" by Bruno Munari who created a collection from the 50s to the 70s.

The two buildings, with an "L" planimetric layout, develop for nine floors above ground, delimiting a new public square open towards the city.
The ground floor is characterized by the presence of spaces dedicated to commerce and services for citizens, as well as the entrances to all the halls of the stairwells. The great permeability of the flows, which will be made possible thanks to the porch spaces that completely cross the buildings, allows to connect the central square with the Park that surrounds the two buildings on the south and west sides, creating a continuum between Piazza Vigili del Fuoco and the garden.

Related Projects

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by Atelier(s) Alfonso Femia

New BNL-BNP Paribas headquarters
Rome, Italy
The Corner
Milan, Italy
Urbagreen
Romainville, France
Marseille Docks
Marseille, France
M. Beghi Civic Library
La Spezia, Italy
The sky above Asnières-sur-Seine
Asnières-sur-Seine, France