M. Beghi Civic Library

La Spezia, Italia
Foto © L. Boegly
Foto © L. Boegly
Foto © S. Anzini
Foto © S. Anzini
Foto © S. Anzini
Foto © L. Boegly
Foto © L. Boegly
Foto © L. Boegly
Foto © L. Boegly
Foto © L. Boegly
Foto © L. Boegly
Foto © L. Boegly
Foto © L. Boegly
Dibujo © Atelier(s) Alfonso Femia
Dibujo © Atelier(s) Alfonso FemiaAtelier(s) Alfonso Femia
Dibujo © Atelier(s) Alfonso Femia
Dibujo © Atelier(s) Alfonso Femia
Dibujo © Atelier(s) Alfonso Femia
Dibujo © Atelier(s) Alfonso Femia
Dibujo © Atelier(s) Alfonso Femia
Dibujo © Atelier(s) Alfonso Femia
Arquitectos
Atelier(s) Alfonso Femia
Ubicación
La Spezia, Italia
Año
2016
Cliente
Comune di La Spezia
Structural Engineering
FOR Engineering Architecture
Services and Environmental Engineering
ProgeTec
Security consultant During Design Phase
Studio Russo

The proposed intervention is the creation of a new urban “center”, propulsive and functional according to the will of the Administration to re-create a place that provides meeting spaces, reading and entertainment. The program includes the creation of a living space in which to host a small auditorium, a reading area for children, the administrative center, and the offices for the library in addition to the archives and the rooms dedicated to the book reading and consultation.
The idea of ​​this challenging but fascinating project comes from the belief that reading and culture, if identified with a dedicated place, can become an opportunity for growth, training, socialization. The project was immediately thought as a device of connection and sharing, of perception and rediscovery.
Our intention was not the one of an overlapping abuse, to go alongside by denying, but to report the pre-existence, by inserting the interior with the exterior, of the urban landscape with the territory.
Everything is developed according to a grammar of design that emphasizes the identity of the individual parts and the relationship between them with radical honesty: the relationship with matter, the enhancement of the main characters in her, from the independence of interventions designed as “actions” in space and for the space, the “architectural promenade” that will accompany the use of this space as a discovery of existing buildings and their context.

Proyectos relacionados

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Otros proyectos de Atelier(s) Alfonso Femia

New BNL-BNP Paribas headquarters
Rome, Italia
Living in the blue
Milan, Italia
The Corner
Milan, Italia
Urbagreen
Romainville, France
Marseille Docks
Marseille, France
The sky above Asnières-sur-Seine
Asnières-sur-Seine, France