Belvedere Museum

Vienna, Autriche
Photo © Ulrich Schwarz
Photo © Ulrich Schwarz
Photo © Ulrich Schwarz
Photo © Ulrich Schwarz
Architectes
KUEHN MALVEZZI
Lieu
Vienna, Autriche
Année
2009
Client
Österreichische Galerie Belvedere

The baroque palace was converted into a contemporary exhibition space, and the rooms of the orangery were expanded and connected via a pergola-like glazed walkway. In addition to this, a condensed, viewable repository was integrated into the medieval treasury situated in the former palace stables.
The construction was preceded by an extensive study of the building history of the castle, with Kuehn Malvezzi working in close collaboration with the Austrian Federal Monuments Office. The temporal strata of each part of the building was determined, showing the formation and transformation of the components. With this research as a base, the deconstruction concept was developed and implemented.
With the renovation and restoration of the baroque rooms, some of which were changed significantly, a spatial concept was created that uncovered the original rhythmic sequence of the heterogeneous spaces.
The connecting glass corridor was a collaboration with artist Heimo Zobernig, and allows the visitor to step outside into the sculpture garden showing contemporary artworks. A guiding system, starting at the surrounding streets and leading the visitor through the park up to the museum entrances, was designed in conjunction with the architecture.

Projets liés

  • Promenade Favorita, Lugano TI
    mavo gmbh
  • Garten Höhenweg St.Gallen
    mavo gmbh
  • Sagiareal, Greppen LU
    mavo gmbh
  • Progressiver Reinraumausbau
    Lindner Group
  • Büro Allmendstrasse
    BFB Architekten AG

Magazine

Autres projets de KUEHN MALVEZZI

Moderne Galerie Saarlandmuseum
Saarbrücken, Allemagne
Joseph Pschorr Haus
Munich, Allemagne
Museum Berggruen
Berlin, Allemagne
Documenta 11
Kassel, Allemagne
Julia Stoschek Collection
Duesseldorf, Allemagne