New Headquarters of the Faculty of Humanities, Charles University

Kuba & Pilař architekti
18. enero 2022
Photo: David Korsa
Project: New Headquarters of the Faculty of Humanities, Charles University (2020)
Location: Pátkova 5, Prague, Czech Republic
Client: Faculty of Humanities, Charles University
Architect: Kuba & Pilař architekti
  • Project Team: Ladislav Kuba, Tomáš Pilař, Martin Klimecký
Construction and technical solutions: AED project
Floor Area: 13,350 m²
Photo: David Korsa

The original canteen and dormitory buildings by the architect Karel Prager are only the torso of an unfinished university campus on the banks of the Vltava River. The canteen itself was never fully used as intended. The 1980s building, built using a demanding lift-slab construction method with its deep central square disposition, had an indisputable architectural quality at the time of its construction. However, a radical change was necessary to accommodate new needs of the Faculty of Humanities.

Before
Photo: David Korsa

The conversion project preservers the external shape, height and proportions of the original canteen building. The main intervention is the creation of a generous central hall, illuminated from above, with daylight coming in between the trusses of the skylights. The hall is the heart and the social center of the faculty which spatially connects all three floors of the building. The entrance, located on the level of a raised plateau, enables a simple connection of all floors by two differently shaped one-flight staircases. Cantilevered galleries along the perimeter of the hall provide access to seminar rooms, teachers’ offices and two lifts with fire escape staircases. The lowest level of the hall accommodates large common lecture halls, auditorium, faculty’s library and the deanery.

Photo: David Korsa

Prevailing materials in the interior are exposed concrete combined with a fine metal ceiling mesh, black floor screed and white wooden elements and furniture. The space is dominated by a variably set seating furniture in orange.

Photo: David Korsa

The external structural glazing is designed primarily as an effective acoustic protection against the noise from a six-lane ring road in the immediate vicinity of the building. Double-skin façade allows for natural ventilation and regulated sun shading of the interior space. Rounded glass corners are a link to the original architecture. 

Photo: David Korsa

The conversion of the canteen is a part of a large complex which includes two high-rise dormitory buildings sharing a common base. Completion of the outdoor areas, access roads and greenery will be a subject of the next stage of the construction.

Photo: David Korsa
Photo: David Korsa
Photo: David Korsa
Photo: David Korsa
Site Plan (Drawing: Kuba & Pilař architekti)
Basement Floor Plan (Drawing: Kuba & Pilař architekti)
Ground Floor Plan (Drawing: Kuba & Pilař architekti)
First Floor Plan (Drawing: Kuba & Pilař architekti)
Second Floor Plan (Drawing: Kuba & Pilař architekti)
Building Section (Drawing: Kuba & Pilař architekti)
Building Section (Drawing: Kuba & Pilař architekti)

Otros artículos de esta categoría

Paradinha
hace 2 semanas
Casamirador Savassi
hace 3 semanas
Mirai House of Arches
hace 4 semanas
Cuerpo Gris
hace 1 mes
Marra Marra Shack
hace 1 mes
Wave One
hace 1 mes