Central Juncture of Bressanone-Varna Ring Road

MoDusArchitects
15. July 2020
Photo © Gustav Willeit

A new gateway to the center of Bressanone, a small city in South Tyrol, Italy, is the latest addition to the Bressanone-Varna Ring Road. The infrastructural landscape project designed by MoDusArchitects is composed of a series of connected, largely underground roads that reduce traffic volume and provide an alternate route around the centers of both cities.

Project: Central Juncture of Bressanone-Varna Ring Road, 2020
Location: Bressanone, Bolzano, Italy
Client: Department of Infrastructure and Mobility of the Autonomous Province of Bolzano
Architect: MoDusArchitects
  • Design Principals: Sandy Attia, Matteo Scagnol
Civil and Structural engineering, Construction management: ing. Mario Valdemarin  
Engineering team: ing. Mario Valdemarin, ing. Dieter Schölzhorn, EUT Energie und Umwelttechnik GmbH, Bergmeister GmbH, Geoconsulting Int.  
Underground and geotechnical consultant: ing. Mario Valdemarin, ing. Dieter Schölzhorn
Geological consultant: geol. Alfred Psenner, geol. Icilio Starni  
Technological systems consultant: Studio Tema Srl (p.i. Mattia Betti)  
Project manager: Provincia Autonoma di Bolzano, dott. ing. Umberto Simone  
General contractor: PAC S.p.A in ATI with Wipptaler Bau AG and Beton Eisack GmbH
Length: 500m (central juncture tunnel); 5km (completed ring road); 8km (full length of the ring road)
Materials: exposed concrete, Leca-beton (structural light concrete with Leca expanded clay aggregates), Cor-ten steel, larch wood
Portal out of Bressanone city center (Photo © Gustav Willeit)

The newly opened central juncture tract of the ring road is the section of the project that reconnects with the main thoroughfare of the SS12 in proximity to Bressanone city center. Traveling from the ring road, motorists navigate a roundabout and pass through a short U-shaped tunnel along with its two, respective exposed concrete portals to arrive at a shifted axis with Via Roma — the main road leading directly into town. The sculptural mouth of the new portal facing east takes a sinuous form that contributes to the lexicon of curvilinear elements that characterize many of the design interventions of the original project, steering away from the strictly technical or functional vocabulary typically offered by infrastructural projects. 

Portal out of Bressanone city center (Photo © Gustav Willeit)

First inaugurated in 2012, the 5km-long ring road that bypasses the historic city center of Bressanone, to reach the north of Varna, was planned in an effort to avoid congestion, to reduce pollution, and to facilitate access from the north to the southern light industrial of the town. 

South entrance of Bressanone (Photo © Gustav Willeit)

The design brief called for a series of interventions (tunnel portals, retaining walls, acoustic barriers, service substations, mechanical structures, ventilation chimneys, and various signage elements) along its entire length, and is guided by three simple design decisions. Firstly, the architects sought to minimize the environmental impact of the elements above ground in order to express both an architectural and technical quality. Secondly, these elements and those below ground were conceptualized into a unified, consequential design approach, and were calibrated to accommodate the particularities of the immediate site conditions. Lastly, the Bressanone and Varna tracts were pulled together into one continuum whereby the two townships are no longer conceived as distinct contexts but as two parts of a greater whole.

Acoustic barriers (Photo © Leonhard Angerer)

The project presents an inventory of complementary elements integral to the system of tunnels. As new entries, the central junction tunnel portals have been conceived as expressive figures whose raised heads emerge from the buried, unseen networks of roads serving as mediators of the disparate speeds and scales of the stratified urban context. 

Acoustic barriers (Photo © Leonhard Angerer)

The concrete work of the new addition is made of aggregates and excavation materials drawn from the ongoing construction site of the 64km Brenner Base Tunnel traversing below the Alps from Innsbruck, Austria, to Fortezza, Italy. Together with exposed concrete, larch wooden acoustic barrier walls and Cor-ten steel ventilation chimneys, the portals constitute important sites of architectural design: they lie at the intersection of landscape, infrastructure and mobility. These interventions mark the threshold between below ground and above ground,  becoming part of the urban landscape of Bressanone, and also defining the fleeting, motorist experience.

Portal from Varna to SS12 (Photo © Gustav Willeit)

MoDusArchitects paid particular attention to noise emissions and many of the interventions, such as the Leca-beton walls, grappled with sound absorption solutions. Research into the reconfiguration of commonly used materials in the road-building industry unearthed solutions to better address these environmental concerns while exploring new ways to combine simple, low-cost materials that could bridge the gap in scale and overcome the difficulties inherent to building in close proximity to the small scale buildings of Bressanone.  

The next and final segment of the ring road, projected to be completed in 2025, will extend the intervention to its final trajectory past the city center of Varna for a total length of 8km.

Chimney (Photo © Gustav Willeit)
Aerial view of A22 highway around Bressanone and SS12 ventilation chimney (Photo courtesy of ing. Mario Valdemarin)
Drawing: MoDusArchitects
Drawing: MoDusArchitects
Drawing: MoDusArchitects
Drawing: MoDusArchitects
Model (Photo: MoDus Architects)

Related articles

Other articles in this category