Forest House I

Natalie Dionne Architecture
17. November 2020
Photo: Raphaël Thibodeau (All images courtesy of v2com)

Forest House I is the latest work by Montréal-based studio, Natalie Dionne Architecture. The firm has earned widespread praise over the years for its contextual approach, its creativity, and its attention to detail. Forest House I adds to a rich portfolio of original, residential homes, equal parts urban and rural.

Project: Forest House I, 2020
Location: Bolton-Est, Eastern Townships, QC, Canada
Clients: Martine Bleau and Louis Barrière
Architect: Natalie Dionne Architecture
  • Design Team: Natalie Dionne, Corinne Deleers, Rosemarie Faille-Faubert, and Martin Laneuville
Engineer: Latéral
Building Area: House 2,300 sf (house) / 650 sf (terraces)
Photo: Raphaël Thibodeau

The three-acre site, located in the Eastern Townships, is roughly 100 kilometers southeast of Montreal. Greatly valued by city dwellers for its natural beauty and relative proximity to urban life, the area has now become a choice spot for those willing and able to work from home. The clients, a professional couple, had long cherished the dream of building themselves a home in the heart of nature.

Discreetly inserted onto an outcrop of the Canadian shield, surrounded by mature hemlock and deciduous trees, the home is meant to pay tribute to the living forest. Wood dominates a restrained palette of materials, both inside and outside. The prematurely aged plank cladding, exposed framework, and various other interior finishes showcase all the richness of the natural material.

Photo: Raphaël Thibodeau
Strategic implantation

A natural cleft in the existing topography, suboptimal orientation, and the presence of numerous rocky outcrops presented a major challenge for both clients and architects. During a careful and thorough "walking of the site," a particularly impractical rock formation near a precipice caught their eye and provided inspiration and insight as to how to place the home. Standing on top of the three-meter-tall rock, all parties agreed that, in order to get the most out of available light and views, the living quarters, set parallel to the ridge, had to be jacked up to this level and reach out across and over the bowl in order to make a soft landing on the rocky outcrop to the north where the best light was to be found. An elevated structure, on a minimalist footprint, prioritizing a low impact intervention to the existing terrain, was also understood to have the added benefit of creating a dramatic approach to the home by emphasizing, and assuring the persistence of, the magnificent vista that lay beyond the precipice.

Photo: Raphaël Thibodeau
Photo: Raphaël Thibodeau
The architectural program

The main floor, the heart of the project (anchored at one end, atop a base where a lonely rock once stood) hovers over the rocky cleft and projects a vast, outdoor, partially covered terrace towards a moss-covered escarpment to the north. From this exterior perch, dedicated to relaxation and outdoor living with its embedded spa and leisure furniture, one passes to the fluid interior spaces of the kitchen, dining room, living room, and the couple's bedroom suite at the southern end of this linear building. The staircase and foyer, which communicates with the home’s main entrance hall at ground level, are inserted between the living room and the bedroom. Adjacent to the entrance hall, we find, a bunkroom, capable of accommodating up to ten guests.

Photo: Raphaël Thibodeau

The sitting area, glazed floor to ceiling on both sides, is bathed in natural light. To the east, a dramatic incline exposes a spectacular view of the forest canopy. Several alcoves, projecting out from the façades, grant extra space to the kitchen, dining area, and master bathroom and provide additional views and sunlight to penetrate from the south.

Photo: Raphaël Thibodeau

The master suite, the only private space on the main level, features full-height windows as well. One of these was placed along the main circulation axis, directly in front of an outcrop.  The effect is one of total transparency from one end of the house to the other. On the west side, the carefully designed bathroom features a perfect spot for contemplation with its bathtub inserted in a glassed-in corner alcove.

Photo: Raphaël Thibodeau
Materials and color palette

Wood is everywhere present in this 215 sq m home, which strives towards symbiosis with the surrounding environment. The exposed roof structure is made of engineered wood produced from Northern Québec black spruce. Particular attention was paid to the design and detailing of these structural elements supporting the roof’s regular grid. The façades, clad in eastern white cedar, were pretreated with a product accelerating the greying process, so as to blend into the landscape like a chameleon sunning itself on a rock, and to keep future maintenance to a minimum.

Photo: Raphaël Thibodeau

Solid maple was used for the kitchen islands, the vanities the stairs, and the catwalk whereas  Russian plywood was used throughout for the rest of the built-in cabinetry. The bright palette chosen by the architects for the interiors contrasts sharply with the, at times, dark forest around the house. Polished concrete floors, gypsum walls, and the natural aluminum windows blend harmoniously with the wood and help brighten the abundant natural light.

Below deck, the foundation was insulated from without in order to preserve the rough concrete within, a reminder of the rock that now shores up the edge of the precipice. The exposed concrete blends in perfectly with the outcrops of stone seen just beyond the windows. Such is the nature of shelter and place.

Photo: Raphaël Thibodeau
In communion

Born of a client’s desire to reconnect with the natural environment, Forest House I, attempts to distill the essence of a place by folding the landscape into every nook and cranny of the home. It is the first in a series of similarly themed homes presently being developed by the team at Natalie Dionne Architecture. The Forest Home series reflect the architect’s growing desire to promote the ecological use of renewable materials.

Photo: Raphaël Thibodeau
Main Level Plan (Drawing: Natalie Dionne Architecture)
Base Level Plan (Drawing: Natalie Dionne Architecture)
Cross Section (Drawing: Natalie Dionne Architecture)
Longitudinal Section (Drawing: Natalie Dionne Architecture)

Related articles

Other articles in this category