DIGITAL LAB SWISSCOM EPFL

Ecublens, Suíça
Photo © Julien Gremaud
Photo © Julien Gremaud
Photo © Julien Gremaud
Arquitectos
Kunik de Morsier
Localização
1024 Ecublens, Suíça
Ano
2016
Custo
Undisclosed
Pisos
1-5 Stories
Cliente
Swisscom, EPFL, Veltigroup

Swisscom’s digital Lab is located in the EPFL Science Park, near Lausanne. It is a new office typology that responds to a very specific type of work related to AGILE and SCRUM methods by providing spaces for group work, rooms for formal and informal meetings as well as spaces for variable uses such as meetings, presentations and workshops.

The Digital Lab is designed to accommodate developers, designers and coders who work in teams (squads) on short product prototyping sessions. The composition of the teams, the number of participants and their activities and needs changing for each project. A traditional design of office space is too rigid to adapt to the flexibility inherent in digital projects. The challenge is therefore to create a space composed of digital elements that allow you to reconfigure your physical nature at any time.

So what are the elements that will make the link between the digital world and the physical world? How can this immateriality be built? Natural and artificial lighting are fundamental elements for this mediation. Light has a major influence on the body’s relationship to space and time through visual perception, endorphin levels or even the skin.

Artificial light is controlled by an “Active Sky”, an interactive lighting infrastructure connected to users as well as to indoor and outdoor environments through weather sensors. The lighting environment is thus made dynamic and varies according to external inputs. The result is an ever-changing inner environment that meets the hormonal needs of users.

The geometry of the constructed elements offers the possibility of receiving a large number of non-predetermined activities. In the social space, a topography made of solid spruce blocks responds to the surrounding activities by adapting its geometry and offers informal spaces for meeting and collective work. The meeting rooms are also made of spruce multi-ply panels and built from a WikiHouse open source construction system, allowing great flexibility in size and geometry.

Projetos relacionados

  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Akeno Restaurant
    Cyrus Ghanai Interior Architecture & Design

Revista

Outros projetos por Kunik de Morsier

Temporary Housing
Lausanne, Suíça
House A
Le Lieu, Suíça
Hut near Lac de Joux
Le Pont, Suíça
Audemars Piguet Watch Manufacture
Le Locle, Suíça